Kimler E-Fatura Mükellefidir? Orka Bilgisayar 13 Haziran 2022

Kimler E-Fatura Mükellefidir?

Bir ürünün veya hizmetin satışını resmileştiren fatura, ticari hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Son yıllarda hemen hemen her belge gibi faturalarda dijital dönüşümden nasibini almıştır. E-fatura ile faturalandırma süreci eski dönemlere çok daha hızlı ve sağlık bir biçimde tamamlanmaktadır.

Birçok işyeri sahibi bu dönüşüm hakkında kafa karışıklığı yaşamaktadır. Özellikle e-fatura mükellefi olma konusu son dönemlerde sıkça tekrar edilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığına göre şartları sağlayan firma sahipleri e-fatura mükellefi olarak görülürler. E-fatura mükellefi sorgulama ile bu işleme uyup uymadığınızı kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.

E-Fatura Mükellefi Nedir?

E-fatura kullanması gereken firmalar GİB tarafından e-fatura mükellefi olarak sınıflandırılır. E-fatura kullanımı devlet tarafından sıklıkla teşvik edilmektedir. Ticari hayatın kayıt altına alınması, daha hızlı işlemlerin yapılması ve müşteri memnuniyeti gibi başlıklar e-fatura döneminin hız kesmeden devamını sağlar.

Firmaların faaliyet alanları, yıllık kazançları ve içinde bulundukları vergi dilimleri e-fatura mükellefinin tanımlanmasında kullanılmaktadır. Ancak dijital dönüşümden yararlanmak isteyen küçük, orta ve büyük ölçekli firmalar da dilerlerse e-fatura kullanımına geçebilirler. E-fatura kullanmayı tercih eden firmalar zamandan büyük ölçüde tasarruf edebilecekler. Özellikle fatura düzenlenmesi ve sonrasında yapılan işlemler muhasebe programlarında kolaylıkla tamamlanabilirler. Dilerseniz E-İmza ile E-Fatura Kesme İşlem Rehberi adlı blog yazımıza göz atarak e-faturanın kolaylığı hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

E-Fatura Mükellefi Olma Şartları Nelerdir?

2013 yılından bu yana ticari hayatın bir parçası haline gelen e-fatura kimi işletmeler için zorunludur. GİB tarafından belirlenen zorunluluk esasları seneden seneye farklılık gösterse de genel geçer kurallar da mevcuttur.

Öncelikle her türden şirket e-faturaya geçiş yapabilir. Şirket türlerine göre herhangi bir şart bulunmamaktadır. GİB’e göre yıllık satış tutarı 25 milyon TL ve üzerinde olan firmalar için e-fatura zorunluluğu bulunur. Özel Tüketim Vergisi grubuna dahil olan firmalarda bütçesine bakılmaksızın e-fatura kullanımı zorunlu tutulmuştur. Aynı zamanda firmanız ÖTV kapsamına giren bir firmadan ürün veya hizmet alıyorsa e-fatura mükellefisiniz.

E-ticaret yapan firmaların da bir kısmı e-fatura mükellefi arasında sayılır. Bu firmalarda GİB için yıllık bazda ciro 5 milyon ve üzeri olmalıdır. Ayrıca ÖTV ile ilgili kurallar e-ticaret ile uğraşan firmalar için de geçerlidir.

Gelir İdaresi Başkanlığı her yılın başında e-fatura kullanımının artışını sağlamak için bu kurallara ek olarak şirket faaliyetleri özelinde de bir takım kurallar getirmektedir. Bu yüzden e-fatura mükellefi kontrolü yapmanız gerekir. Düzenli olarak GİB tarafından yapılan açıklamaları takip etmeniz sizin için faydalı olacaktır.

E-Fatura Mükellefleri Nelere Dikkat Etmelidir?

Zorunlu olarak e-faturaya geçiş sürecine dahil edildiyseniz ve e-fatura kullanımı hakkında bilginiz yoksa endişe etmemelisiniz. E-fatura klasik fatura ile hemen hemen aynı işlevi görür, ancak bazı nüanslara da dikkat etmelisiniz. Özel muhasebe programları ile bu işlerinizi kısa sürede halledebilir, güvenli bir biçimde fatura düzenlemelerinizi yapabilirsiniz.

E-fatura mükellefi nasıl olunur sorusunun cevabı ise GİB veya özel entegratör kullanarak şeklinde olacaktır. Özel entegratöre sahipseniz bu işlemi GİB yerine bu noktadan da sorunsuz bir biçimde tamamlayabilirsiniz.

E-fatura ile birlikte e-arşiv fatura kullanımı da son yıllarda yüksek seviyeye ulaşmıştır. E-fatura kullanımına geçen birçok firma e fatura mükellefi e arşiv fatura kesebilir mi sorusuna da beraberinde getirir. E-fatura kullanıcısı yalnızca e-fatura ile işlem yapabilir, bu nedenle e-arşiv fatura kesme işlemini yapamaz. Ayrıca e-fatura mükellefinin gider pusulası e-gider pusulası şeklinde olması önerilir.

Sizler de Orka’nın sunduğu Iceberg Ticari ile e-dönüşüm sürecinizi sorunsuz bir biçimde atlatabilir, firmanızı yeni düzene hızla entegre edebilirsiniz.