Şahıs Şirketi Sahipleri E-Fatura Kullanabilir mi? Orka Bilgisayar 6 Mart 2022

Şahıs Şirketi Sahipleri E-Fatura Kullanabilir mi?

e-fatura

Dijitalleşen ticaret süreçleri sanal ortamlarda farklı zorunluluklar yaratmakta. Kişilerin ve şahısların güvenli bir şekilde işlem yapabilmesi için kullanılan çeşitli araçlar da bunlardan bazıları. Resmi kurumlar tarafından takip amaçlı olarak talep edilen fatura gibi gereklilikler de dijital ortamlara taşınmakta. Ancak fiziksel etkileşimin yetersiz kaldığı bu durumlarda internet üzerinde gerekli süreçlerin yürümesini sağlayan e-fatura kullanımı giderek yaygınlaşmakta. E-fatura kullanımı, internet üzerinden alım-satım işlemleri sonrası için bir zorunluluktur. Bu süreç herhangi bir fiziksel müdahale gerektirmez. Böylelikle geleneksel yollardan çok daha hızlı ilerler. Aynı şekilde güvenli olması da günümüzde pek çok kişi tarafından sıklıkla tercih edilmesinin sebepleri arasında yer alır. Verimliliği ciddi oranlarda artıran e-fatura kesmek için bazı gereklilikler mevcuttur.

E-Fatura Nedir?

E-fatura, dijital ortamda yapılan alım-satım işlerinde kesilen fatura biçimidir. Tamamen sanal olması sayesinde son derece kolay ve hızlı bir şekilde oluşturulabilir. Aynı şekilde, güvenlik sağlanması açısından da öne çıkar. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulmuş olan e-fatura portalı sayesinde kişiler ve şirketler kendi işlemleri ile ilgili faturalara kolaylıkla ulaşabilir. Rahat bir kullanım sunan bu yöntem, pek çok farklı işlev sunar. E-fatura iptal süreçleri gibi resmi onay gerektiren işlemlerin de bu portaldan yapılması mümkündür. Dijital bir ortam üzerinden otomatik olarak yürütülen bu işlemler hızlı bir şekilde sonuçlanabilir. E-fatura kullanımı hasılatı dört milyon TL’nin üzerinde olan şirketler için bir zorunluluktur. Bunun temel amacı gelir-gider sürecinin şeffaf ve doğru bir şekilde takibinin resmi kuruluşlarca sağlanabilmesidir. Öte yandan e-fatura başvurusu yapmak isteyen her şirket için benzer hizmetler sunulmaktadır.

E-Faturadan Kimler Faydalanabilir?

E-fatura kullanımı pek çok alanda takip ve işlem kolaylığı sağlamaktadır. Şirketlerin hem kendi süreçlerine hakim olmaları hem de belirli kamu kuruluşlarının belirlediği gereklilikleri yerine getirmeleri için son derece etkili ve kolay bir yoldur. Hasılatı belli bir sayının üstünde olan şirketlerin e-fatura uygulamalarını kullanması zorunludur. Bu zorunluluk sınırı belli sürelerde değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple resmi kaynakların takip edilmesi büyük önem taşır. Öte yandan, sanal ortamda fatura kesme kolaylığından faydalanmak isteyen firmalar da bu konuda başvuru yapabilir. Bunun için gerekli adımların atılması yeterlidir. Sonrasında e-fatura sorgulama ekranlarından ihtiyaç duyulan bilgiler edinilebilir.

Şahıs Şirketi Sahipleri Faydalanabilir mi?

Dijital dönüşümün kolaylıklarından faydalanmak isteyen şahıs şirketleri de e-fatura uygulamalarını kullanabilir. Bu noktada önemli olan şahıs şirketinin resmi gereklilikleri yerine getirmesidir. Resmi kurumlarca açıklanan şartlar şahıs şirketi özellikleri ile sağlandığı takdirde uygun bir ücret karşılığı e-fatura kullanımına geçilebilir. Böylelikle e-imza veya e-mühür gibi özelliklerden de faydalanabilen firma, daha verimli bir çalışma prensibine geçebilir. Gereken iş gücünü azaltması da şahıs şirketlerinin e-fatura sürecine geçmesinde oldukça önemli bir fırsattır. Kişilerin mali ve resmi süreçleri fiziksel olarak yürütme zorunluluğu bu şekilde ortadan kalkar. Dolaylı olarak maliyeti düşüren bu uygulama sayesinde gerekli kayıtlar da elektronik olarak alınabilir. Önceki dönemlere ait fatura ve işlem detayları bu yolla güvenle saklanabilmektedir. Benzer şekilde, şahıs şirketi giderleri de bu şekilde izlenerek gelecek aksiyonların alınması mümkün olabilir. Sonuç olarak şahıs şirketlerinin belirli bir ciro üzerinde geliri olması durumunda e-fatura uygulamasına dahil olması bir zorunluluktur. Ancak bu sınırın altında yer alan şirketlerin de kendi istekleriyle e-fatura kullanımı için başvurması mümkündür.