Yurt Dışında Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler Orka Bilgisayar 20 Mart 2023

Yurt Dışında Şirket Kurmak İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler

Küreselleşen dünyada her geçen gün ticaret hacmi artarken yeni fırsatlar da birçok girişimci için cazip hale gelir. Dijitalleşme ile birlikte girişimciler arasında yurt dışında şirket kurma fikri giderek yaygınlaşır. Potansiyel iş hacmini genişletmek, farklı sektörlerde faaliyet göstermek ve satışları artırmak gibi artılar başka bir ülkede şirket kurmayı avantajlı hale getiren bazı etkenlerdendir. Yurt dışında firma kurmak bazı prosedürlere tabi olduğu için bu kararı alırken iyi araştırma yapmak ve dikkatli olmak şart. Peki, yurt dışında şirket nasıl kurulur ve yurt dışında şirket açmanın avantajları neler? Siz de başka bir ülkede şirket açma hayaline sahipseniz gelin detaylara bir göz atın.

Yurt Dışında Şirket Nasıl Kurulur?

Yurt dışında firma kurmak size sayısız fırsat sunar. Bu kararı vermeden önce şirket açmak istediğiniz ülkedeki ekonomik yapıyı, prosedürleri, vergi sistemini ve şirket kurma gerekliliklerini iyi bir şekilde incelemelisiniz. Sizden istenen belge ve evrakları öğrenerek gerekli koşulları sağladıktan sonra hayalinizdeki iş girişimine başlayabilirsiniz. Yurt dışında şirket açmak için genel gereklilikler ise şu şekildedir:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kullanılmayan bir şirket ismi belirlemek
  • Kayıtlı şirket adresine sahip olmak
  • Ticaret sicil kaydı oluşturmak
  • Şirket organizasyon şemasını belirlemek
  • Bankada şirket hesabı açmak

Tüm bunların yanında şirket kurmadan önce seçtiğiniz ülkenin vergi sistemini ve işletmenizin tipine göre vergi yükümlülüklerinizi incelemeniz, sizden istenen evrakları önceden hazırlamanız gerekir. Şirketinizin türü de önceden analiz etmeniz gereken konular arasındadır. Bazı ülkeler şirketinizde yerel bir ortağınız olmasını şart koşar. Bu gibi durumları göz önüne almalısınız. Yine firma açmak istediğiniz ülkenin mevcut ekonomik koşulları, asgari ücret durumu, enflasyon oranları da iş fikrinizin şekillenmesinde size yardımcı olur. Öte yandan yabancı bir ülkede şirket kurarken dil sorununu da düşünmelisiniz. Ülkede konuşulan dile hakim değilseniz bir tercümanla çalışmanız ya da iş gücünü buna uygun olarak seçmeniz gerekir. Ayrıca ülkedeki kültürel yapıyı bilmek ve işletmenizin vizyonunu ülke pazarına göre yerel hale getirmek de şirketinizin başarısına katkı sağlar.

Yurt Dışında Şirket Açmanın Avantajları

Yurt dışında şirket kurmanın ülkelere göre değişen farklı avantajları bulunur. Son dönemlerde ekonomik kalkınma hedefleyen pek çok ülke yabancı yatırımcıları ülkesine çekmek için önemli teşvikler sunar. İşte yurt dışında şirket kurmanın avantajları:

  • Dijitalleşme sayesinde artık şirket kurarken birçok prosedürü online bir şekilde gerçekleştirmek mümkün. Bu da işinizi kurarken daha hızlı hareket edebilmeniz demek. İş fikrini hayata geçirmek istediğiniz ülkede online iş kurma fırsatları ile şirketinizi kolayca kurabilirsiniz.
  • Avrupa Birliği’ne bağlı bazı ülkelerin yanı sıra çeşitli Balkan ülkeleri iş kurduğunuz zaman size oturma ve çalışma izni imkanı sunabilir. Ülkeye yatırım yaptığınızda aynı zamanda oturma ve çalışma iznine de sahip olabilirsiniz.
  • Günümüzde yatırımcıları kendine çekmek isteyen birçok ülke bulunur. Bu ülkelerin hibe ve teşvik politikalarını detaylı bir şekilde inceleyebilir ve teşviklerden yararlanarak şirketinizi daha az maliyetle açabilirsiniz.
  • Bazı ülkeler yabancı yatırımcılara vergi muafiyet veya düşük vergi ödemeleri gibi önemli artılar sunar. Ülkenin sağladığı vergi kolaylıklarından faydalanarak işletmenize finansal açıdan güçlü bir konum sağlayabilirsiniz.
  • Avrupa Birliği’nin sahip olduğu serbest dolaşım anlaşması ile birlikte AB ülkelerinde şirket kurduğunuzda depolama ve lojistik açısından önemli avantajlar elde edebilirsiniz.
  • İstikrarlı bir ekonomik düzene sahip olan ülkelerde firma açarak hızla gelişim gösterebilir ve müşteri ağınızı genişletebilirsiniz.

Siz de şirket kurarken Orka Bilgisayar’ın her tür işletmeye uygun çözümlerinden yararlanabilir, muhasebe programları, e-fatura, e-smm ve e-defter gibi e-dönüşüm hizmetleri sayesinde dijital dönüşüm fırsatlarını yakalayabilirsiniz.