Stok Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır? Orka Bilgisayar 29 Mart 2023

Stok Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Stok yönetimi, küçük ya da büyük tüm işletmeler için gündemi oluşturan konuların başında gelir. Çünkü şirket satın alma ve satış işlemlerinin bel kemiği olan stok bilgisi üretim gibi temel prosesler için de önemli bir kaynak oluşturur. Stok yönetimini sağlamanın farklı yolları olduğu gibi yeni nesil teknolojilerle desteklenen muhasebe programı gibi yöntemler şirketlerin öncelikli tercihi olmayı başarır, şirket iyileştirme süreçlerinin de önemli bir bileşeni olarak öne çıkar.

Stok Yönetimi Nedir?

Endüstriyel boyutta başlı başına bir iş hâline gelen stok yönetimi hem işverenlerin hem de çalışanların oldukça üzerinde durdukları bir konudur. Bu noktada akıllarda beliren “Stok yönetimi ne demek?” sorusunu etraflıca ele almak gerekir. Şirketlerin faaliyetlerini yerine getirmesi için kullandığı tüm girdi, yarı mamul ve ürünler stok olarak adlandırılır. Ofis bölümünde kullanılan sarf malzemeler bile “stok” şeklinde nitelendirilebilir. Stok yönetimi ise en kısa tanımıyla tüm bu stokların takip edilmesidir. Yani mevcut stok bilgisinin edinilmesi, azalan stokların farkına varılması ve tedarik işlemlerinin sağlanması, üretimi gerçekleştirilen stokların ise hem tür hem miktar bakımından belirlenmesi işlemleri stok yönetimini oluşturur. Stok yönetimi işletmelerde verimli bir şekilde yapılamadığı takdirde faaliyetler durma noktasına gelebilir, yapılan harcamalar kontrolden çıkabilir ve şirket içindeki genel sistemde önemli aksaklıklar yaşanabilir. Bu nedenle stokların düzenli ve doğru metotlarla takip edilmesi şirketler için olmazsa olmaz bir faaliyeti oluşturur.

Stok Planlama ve Kontrol Nasıl Yapılır?

Üretim yapan veya sadece alım satım işlemleri gerçekleştiren işletmelerin müşteri taleplerini karşılama noktasında başarılı olması gerekir. Bunun için de satışı gerçekleştirilecek tüm ürünlerin belirli zamanda işletmede hazır olması beklenir. Bu ürünlerin miktar ve niteliklerine göre işletmede bulunması gereken ana ve yardımcı girdiler de mevcuttur. Yani gerekli ham madde ve diğer girdiler olmadan amaçlanan ürünlerin üretimi ve satışı mümkün değildir. Dolayısıyla tüm sürecin kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve gerekli stokların hataya mahal vermeden belirlenmesi çok önemlidir. Yapılan üretim planı için gerekli olan tüm stokların şartnamelere uygun olarak ve yeterli miktarda satın alınması gerekir. Satın alma işleminden sonra kullanılan her bir stokun da takip edilmesi ilerleyen süreçlerde aksaklık yaşanmaması açısından önemlidir. Yani stok yönetiminde farklı işlemler bir araya gelerek bir zincir oluşturur. Bu zincirin kolayca takip edilebilmesi ise bir sistem kurmayı gerektirir.

Stok planlama ve kontrol işlemini en temel hâliyle personel görevlendirmesi ile gerçekleştirebilirsiniz. Yani bir personel düzenli olarak fiziki stok sayımı yapabilir ve bunun kaydını da tutabilir. Ancak bu noktada çalışan hatası ve büyük zaman kayıpları ortaya çıkması oldukça muhtemeldir. Aynı zamanda tutulan kayıtların muhafaza edilmesi konusunda da birtakım problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle dijital programlara başvurmak sizin için ideal bir seçenektir. Çünkü stok yönetimi faturalandırma ve üretim gibi farklı proseslere de doğrudan bağlıdır. Yani stok yönetimini başarılı bir şekilde yapabilmeniz için diğer süreçlerle entegre bir sistem yürütmeniz gerekir. Satın alınan stokların faturalarının işlenmesiyle beraber kayda alındığı bir sistemde stok takibi yapmak çok daha kolaydır. Üretim gibi bilgiler de bu sisteme işlendiğinde stoklarda otomatik olarak düşüş gerçekleşir ve ortaya çıkan mevcut stoklar direkt gözlemlenebilir. Ürün stoku bazında ise hem üretim hem satış işlemlerinin sonucunda ayrı ve etkin kontrol sağlanabilir. Üstelik kullanılan programlarda stok raporları ile verileri izleme avantajı da mevcuttur. Böylece her bir stoğunuzdaki tüketim oranlarını hızlıca inceleyebilir, şirket faaliyetlerinin kesintisiz bir şekilde devam edebilmesi için gerekli minimum stok miktarlarını belirleyebilir, satın alma işlemlerini vakit kaybetmeden organize edebilirsiniz. Ürün tarafında ise müşteri taleplerini karşılayabilecek stok miktarını programdan yaptığınız kontroller sonucunda belirleyebilir, ürün stoklarınızda kritik noktalara gelinmeden hızlıca üretim planlayabilirsiniz.

Orka 35 yılı aşan tecrübesi ile size stok yönetimi ve finansal işlem takibi gibi diğer ihtiyaçlarınızda da etkili çözümler sunar. Orka’nın sunduğu e-ticaret, e-defter, insan kaynakları, muhasebe programı gibi ürünlerle stok yönetimi ve diğer süreklilik gerektiren işlemleri tek bir kanaldan gerçekleştirebilir, şirketinizde uyguladığınız tüm faaliyetleri yüksek performans ve minimum iş gücü ile yönetebilirsiniz.