E-Fatura Mükellefi Sorgulama Nasıl Yapılır? Orka Bilgisayar 26 Nisan 2022

E-Fatura Mükellefi Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Fatura günümüzde muhasebe işlemlerinde fazlasıyla kullanılmaktadır. Elektronik ortama geçilmesiyle birlikte E-Fatura ve e-Arşiv faturalarının sorgulamalarının nasıl yapılacağı da merak konusu haline geldi. Geleneksel fatura ile E-Fatura ortak özelliklere sahiptir. Her iki fatura türünde de mükellefler bulunur. E-Faturaya dair tüm sorgulamalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. GİB E-Fatura mükellef sorgulama ve diğer detaylara resmi internet sitesinden bilgiler doğrultusunda ulaşılabilir. GİB tarafından açıklanan karara göre bazı işletme ve tüzel kişilikler E-Fatura yapmakla yükümlü olarak kabul edilmiştir. Yükümlü konumunda olan kişiler faturalarını düzenli olarak hazırlamalıdır. E-Fatura kullanmak oldukça avantajlıdır. Kağıt masrafı ve zamandan tasarruf sağlayan elektronik faturalar alışverişlerde anında hazırlanarak müşteriye gönderilebilir. Elektronik fatura ile geleneksel faturalarda imza ve kaşe yapılması zorunludur. E-Faturalara kaşe ve imza mali mühür ve e-İmza alarak yapılabilir.

E-Fatura Mükellefi Kimlerdir?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı karara göre 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL’den fazla olan şirketlerin E-Fatura ve e-Arşiv fatura sistemini kullanması zorunludur. Yani satış hasılatı belli bir miktarın üzerinde olan firmalar E-Fatura mükellefi olarak kabul edilir. Ayrıca gün içerisinde vergi ödemekle yükümlü olan kişilerin 5 bin TL’yi geçmesi ve vergi yükümlüsü olmayan kişilere 30 bin TL’nin üzerinde satış yapılması durumunda e-Arşiv fatura tutulması zorunludur. Bu düzenlemeler ile birlikte vergi yükümlüsü olmayanlara düzenlenen fatura miktarı 5 bin TL’ye indirildi. Ayrıca vergi mükellefi olan kişiler için ise bu tutar 2 bin TL olarak belirlendi. Bu limitler her sene güncellenmektedir. Bu miktarları karşılayan ve özellikleri bünyesinde barındıran işletmeler E-Fatura mükellefi nasıl olunur sorusuna yanıt bulabilir. Şahıs şirketi sahibiyseniz ve e-fatura kullanabilme detaylarını merak ediyorsanız; sizin için hazırladığımız  Şahıs Şirketi Sahipleri E-Fatura Kullanabilir mi adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

E-Fatura Mükellef Sorgulaması  

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen E-Fatura ve e-Arşiv fatura ile birlikte mükelleflere büyük kolaylıklar sağlanmıştır. E-Fatura sistemiyle birlikte faturalama süreci daha zahmetsiz ve hızlı hale gelmiştir. Ayrıca bu sistem sayesinde arşivleme ve erişim kolaylığı da sağlanmış olur. E-Fatura mükellefi sorgulama işlemleri elektronik ortamdan yapılabilir. Gerekli sorgulamalar “efatura.gov.tr” adresinden yapılabilir. Sorgulama ekranında fatura mükelleflerinin yanı sıra diğer bilgilere de ulaşmak mümkün. Sorgulama için internet adresine vergi kimlik numarası ya da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası ile giriş yapılabilir. Bu ekran üzerinden alım satımlar için gerekli olan tüm faturalara ulaşılabilir. Kullanıcılar alım ve satımlardaki bilgileri sistemden kontrol edebilir ve mükellef durumunu öğrenebilir. İnternet üzerinden yapılan fatura sorgulamaları hızlı bir şekilde yapılabilir. Ayrıca elektronik fatura detaylarının yanı sıra kullanıcı sorgulamaları da aynı sistem üzerinden yapılabilmektedir.

E-Fatura Sorgulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği özelliklere sahip olan işletmeler E-Fatura oluşturmakla yükümlüdür. Bu nedenle E-Fatura mükellefi nedir ve nasıl düzenlenir sorusunun da iyi bilinmesi gerekir. Kullanıcılar elektronik fatura sorgulamasında bazı hususlara dikkat etmelidir. Öncelikle sorgulanan faturanın e-Arşiv sistemine kayıtlı olup olmadığına bakılmalıdır. Faturayı hazırlayan yükümlülerin vergi kimlik numarası veya vatandaşlık numaralarının sisteme doğru bir şekilde girilmesi gerekir. E-Fatura mükellef kontrol işlemi sisteme girildikten sonra yapılabilir. Fatura üzerinde mükellef ve kullanıcının bilgileri yer almaktadır. Bu bilgilerin kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca fatura numarasının da doğru bir şekilde girildiğinden emin olmak gerekmektedir. Tüm faturalarda ödenecek, genel ve toplam tutara yer verilmektedir. Fatura sorgulaması sırasında ödenecek tutar bölümünde yazan miktarın kuruş haneleriyle birlikte yazılması gerekir. Ekranda sorgulama yapabilmek için karmaşık harf ve sayılardan oluşan güvenlik kodunun doğru şekilde girilmesi gerekir.