Beyannameler, ayrıntılarına son derece dikkat ederek hazırlamanız gereken yasal evraklardır. Fakat bazı durumlarda hatalar yapabilirsiniz. Bu hatalarınızı da düzeltmek için, adına “Düzeltme Beyannamesi” denilen yeni bir beyanname hazırlamanız gerekir. Verdiğiniz beyanname eksik veya hatalıysa, yasal süre içerisinde veya süre geçtikten sonra düzeltme beyannamesini hazırlamanız gerekir. Düzeltme beyannamesini hazırlarken, beyannamenin hangi ortamda hazırlanıp iletildiğine ve beyannamenin verilme süresine dikkat etmek gerekir. Düzeltme beyannamelerinizi belirlenmiş bir süre içerisinde iletmeniz gerekmektedir. Eğer bu belirlenen süreyi aşarsanız ceza alırsınız. Süre geçtikten sonra pişmanlık talebi ile beyanname verebilir ve şartlara uyarsanız beyanınızda belirtilen vergi için vergi cezası almazsınız. Ancak, gecikme zammı uygulanır.
Beyannamenizin Hatalı Olduğunu Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Beyannamenizi ilettikten sonra herhangi bir düzeltmeye ihtiyaç olunup olunmadığını kontrol edebilmek için beyanname sorgulama ve takibi yapmanız gereklidir. Bu sorgulamayı, Ticaret Bakanlığı’nın sitesindeki “Beyanname Sorgulama” sayfasından, İnternet Vergi Dairesi ya da e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.
Düzeltme Beyannamesi Nasıl Hazırlanır?
Öncelikle, sorgulamanız sonrasında eğer bir hata veya eksik ile karşılaşır ve bunu düzeltmek isterseniz, “Düzeltme Beyannamesi Verme Dilekçesi” adında bir dilekçe yazmanız gerekmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığına iletmeniz gereken bu dilekçeyi dilerseniz GİB’in internet sitesinden de doldurabilirsiniz. Beyannamelerinizi iki farklı şekilde hazırlayıp teslim edebilirsiniz. Bunlardan ilki kâğıt belge şeklinde, ikincisi ise internet ortamında. Beyannamenizi hangi ortamda hazırlarsanız, Düzeltme Beyannamenizi de o ortamda iletmelisiniz. Düzeltme Beyannamenizi hazırlarken, hatalı beyanname içerisindeki hataları yenisinde belirtiyor olmanız gerekiyor.
Eğer matrah artırımı düzeltme beyannamesi verecekseniz göz önüne almanız gereken bir husus bulunuyor. Düzeltme beyannameniz ile vergi beyanında bir artma söz konusuysa iki tahakkuk arasındaki fark tutarında tahakkuk fişi kesmeniz gerekir. Tam aksine, eğer bir azalma söz konusuysa, damga vergisi içeren sadece bir tahakkuk fişi kesmelisiniz. Ayrıca, eski beyannamenizi de ek olarak iletmeniz gerekir.
Muhtasar Düzeltme Beyannamesi Nasıl Verilir?
Muhtasar beyannameleri (MUHSGK), SGK bildirimlerini yaptığınız siteden verilir. Düzeltme işlemlerinizi de bu site üzerinden yapabilirsiniz.
KDV Düzeltme Beyannamesi Nasıl Verilir?
KDV düzeltme beyannamesini hazırlarken dikkatli olmalısınız. Şayet, geçmiş dönemlerden birine ait bir KDV düzletme beyannamesi hazırlıyorsanız, düzeltmek istediğiniz beyanname ile en son ilettiğiniz beyanname arasında kalan beyannameler içi de düzeltme beyannamesi hazırlamalısınız. Fakat, eğer düzenlemelerinizi yaptıktan sonra herhangi bir vergi tutarı değişimi olmazsa, sadece düzeltmek istediğiniz ve son verdiğiniz beyanname için KDV düzeltme beyannamesi vermeniz yeterli olur.
Gelir Vergisi Beyanname Düzeltmesi Nasıl Yapılır?
Eğer gelir vergisi beyannamenizde herhangi bir hatayı düzeltmeniz gerekirse, defter beyan sistemi üzerinden düzeltme beyannamesi verebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemi olan defter beyan sistemi, size birçok avantaj sağlıyor. Bunlardan en önemlisi ise, hazırladığınız beyannamelerin taslak olarak kaydedilebiliyor olması. Yani, düzeltme beyannamenizi doldurmaya başladıktan sonra gerektiği zaman doldurmayı bırakabilir ve yeniden kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Sistem sizin göndermenizi beklemeden beyannamenizi kurumlara göndermez. Beyannamenizin tam anlamıyla hazır olduğunu düşünene kadar düzenleyebilir ve kontrol edebilirsiniz.
SGK Bildirimlerine İlişkin Düzeltmeler Nasıl Yapılır?
Yukarıda bahsedilen diğer durumlarda olduğu gibi SGK bildiriminizde de hata olması durumunda düzeltme beyannamesi vermeniz gerekir. Bilgileri SGK’nın internet sitesinden, “Sigortalı Çalışan Bilgileri” bölümünden iptal edebilir ya da eklemeler yapabilirsiniz. Diğer beyannamelerden tek farklı olduğu yanı ise, hatalı beyannamenizde bulunun sorunları düzeltme beyannamenize eklemenize gerek yoktur. Ancak, hizmet ve prim bilgilerine bir müdahalede bulunmanız gerekiyorsa, önceki beyannamenizde belirtilen vergi kesintilerini de düzeltme beyannamenize eklemeniz gerekmektedir.