Serbest Meslek Makbuzu ve Fatura Arasındaki Farklar Orka Bilgisayar 5 Nisan 2022

Serbest Meslek Makbuzu ve Fatura Arasındaki Farklar

e-fatura

İşletme sahipleri çalışma hayatları boyunca birbirinden farklı belgelerle içli dışlı olurlar. Her bir belgenin kendine has özellikleri vardır. İşletme sahibi olmaya yeni adım attıysanız veya işletme sahibi olma planınız varsa bu belgelerin ne olduğunu bilmelisiniz. Serbest meslek makbuzu ve fatura çalışma hayatınızda karşınıza çıkacak en temel belgelerin başında gelecektir.

Fatura Nedir?

Ticaretin temeli olan alım ve satımın belgesi olan faturalar en ufaktan en büyük işletmeye kadar her ticari faaliyetin kanıtı durumundadır. Yasalarla zorunlu hale getirilmiş olan fatura iki taraf arasındaki mal veya hizmet karşılığında ödenmesi gereken tutarı bildirir. Ayrıca vergilendirme ve vergiden düşme fatura ve türevleri aracılığıyla yapılmaktadır, yasal bir belge olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Başlıca fatura türleri; satış faturası, irsaliyeli fatura ve iade faturası olarak bilinirler.

Son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte vergilendirme ve faturalar da dijital ortama adapte edilmişlerdir. Bu fatura türlerinin başında e-fatura ve e-arşiv fatura gelir. E-faturalar klasik olarak tanımlanan faturalardan farklı değillerdir, yalnızca kağıt üzeri yerine dijital ortamda hazırlanmışlardır. Ayrıca GİB tarafından denetlenmesi kolaylaştığı için birçok kurumsal firma e-faturayı tercih etmektedirler. Ayrıca e-faturalar kaybolmaması nedeniyle de birçok işletme açısından olumlu karşılanmıştırlar. E-arşiv fatura da e-fatura kapsamı dışında bırakılan durumlarda kullanılan ve saklanması mümkün olan yeni nesil fatura türüdür.

Serbest Meslek Makbuzu Nedir?

Kendi iş yerlerine sahip olanların bilmesi gereken en önemli belgelerin başında gelen serbest meslek makbuzu; birçok yönüyle fatura ve fişle benzerlik gösterir. Satılan bir mal veya hizmetin karşılığında verilen bu belge değerli kağıt sınıfına girer ve vergilendirmede kullanılır. Serbest meslek makbuzu nasıl kesilir sorusu serbest meslek grubuna adım atan bireylerin kafalarını kurcalayan sorunlardan biri olsa da çözümü oldukça kolaydır. İlk olarak size en yakın vergi dairesini ziyaret ederek meslek mükellefiyeti olarak kaydını yaptırmandır. Daha sonra bu makbuzların satıldığı bir kırtasiyeden makbuz satın alabilir ve sattığın mal veya hizmet karşılığında bu makbuzu müşterilerine verebilirsin. Serbest meslek muhasebe kaydı mali müşavirler tarafından sizin adınıza yapıldığı gibi sizler de muhasebeciniz veya bizatihi kendiniz yapabilirsiniz. Vergilendirme konusunda sorun yaşamamak için sattığınız herhangi bir mal veya hizmette mutlaka serbest meslek makbuzunu eksiksiz bir biçimde tamamlayarak müşterinize sunmalısınız.

Serbest Meslek Makbuzu ile Fatura Farkı Nedir?

Vergilendirmeye tabi tutulan serbest meslek erbapları fatura ve serbest meslek makbuzu arasındaki farklara hakim olmak zorundadırlar. Her bir belgenin kendine has bir görevinin ve vergilendirme usulünün olduğu göz önüne alınırsa bu belgeler arasındaki ayrımın öneminin farkına varabilirsiniz. E-smm yani diğer adıyla e-serbest meslek makbuzu 2020 Haziran ayından bu yana internet ortamında düzenlenebilir. Klasik serbest meslek makbuzu ve e-makbuz arasında herhangi bir fark yoktur. Peki, e-smm ile e-fatura arasındaki farklar nelerdir sorusunun cevabına gelecek olursak, ilk söylenebilecek söz ikisinin de birbirlerinin yerine geçmeyeceğidir. Serbest meslek makbuzu vergilendirme açısından faturadan farklıdır. Kesilen bir serbest meslek makbuzuna hem hem KDV hem stopaj yansıtılır. Fatura ve smm arasındaki farklardan biri de muhtasar ödemesidir. Fatura kesilmesinde bu yılsonunda ödenirken smm de ise doğrudan tahsil edilir. E-smm ile e-arşiv fatura farkı nedir sorusuna verilecek cevap fatura ve smm arasındaki farkla aynıdır. Yalnız faaliyetinizin serbest meslek makbuzu kesebilen gruba girdiğinden emin olmalısınız. Aksi halde vergi dairesi bunu bir usulsüzlük olarak görüp tarafınıza ihtarda bulunabilir. Faaliyetinizin smm için uygun olup olmadığını vergi dairesinden öğrenebilirsiniz.