Limited şirket, Türkiye’de en çok kurulan şirket türlerinin başında gelir. Türkiye’de kurulan şirketlerin %82’si, limited şirket türündedir. Bir ya da birden fazla ortakla kurulabilen limited şirket, pek çok avantajı beraberinde getirir. Ticaret, sanayi, hizmet gibi farklı sektörlerde faaliyet gösterebilen bu şirket türleri, aynı zamanda prestijli olmalarıyla da öne çıkar. Limited şirket türü ve kurulma süreci hakkında merak ettiğiniz tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz.
Limited Şirket Nedir?
Limited şirket, anonim ve şahıs şirketleriyle birlikte Türkiye’de kurulmasına izin verilen üç şirket türünden biridir. Şirket türünün ismindeki “limited” ifadesi, “sınırlı” anlamına gelir ve şirket türünün ortaklık kuralını tanımlar. Bir diğer ifadeyle limited niteliğindeki şirketler, sınırlı sayıda ortak alabilir. Bu sınır da 1 ila 50 arasıdır. Dileyen kişiler, tek başlarına limited şirket kurabilir, dileyenler ise limited şirketlerine 50’ye kadar ortak alabilir. Limited şirketin özellikleri ve diğer şirket türlerinden farkları ise şu şekildedir:
- Limited türündeki şirketlerin kurulumu için en az 10.000 TL sermaye gerekir. Bu rakam anonim şirketlerde 50.000 TL iken şahıs şirketlerinde sermaye şartı yoktur.
- Limited yapılarda ortaklık yetkileri, sermaye oranına göre dağıtılır. Örneğin sermayenin 1.000 TL’sini karşılayan ortak %10, 9.000 TL’sini karşılayan ortak ise %90 yetkiye sahiptir.
- Şirket, kurumsal bir kimliğe sahiptir. Şirketin ismi, logosu ve diğer ürünleri marka olarak tescil edilir ve şirket, tüzel kişilik olarak kabul edilir.
- Şirket, sonraki dönemlerde tüzel kişiliği değişmeden satılabilir, ortak sayısını değiştirebilir ya da bölünebilir.
- Dileyen herkes limited bir şirket yapısı oluşturabilir. SGK’lı olarak başka şirketlerde çalışan kişilerin şirket kurması önünde herhangi bir engel yoktur. Bunun tek istisnası, memurlardır.
- Devlet memurları, özel kuruluşların temsil ve satış alanlarında görev alamayacağı için limited yapıda şirket kuramaz ve yönetemez.
Limited Şirket Nasıl Kurulur?
Limited şirket kurma süreci, son derece basit adımlardan oluşur. Limited şirket kurulum süreci için ilk olarak aşağıdaki evrakları temin etmeniz gerekir:
- Şirket kuruluş sözleşmesi,
- Faaliyet göstereceği alandaki ticaret odasından tescil belgesi,
- Vergi İdaresi’nden vergi kimlik numarası,
- Eğer ortak varsa ortaklar arası noter onaylı sözleşme ve beyanname,
- Ortakların noter onaylı kimlik nüshaları ve imza sirküleri,
- Şirketin yasal adres olarak göstereceği ofisin yasal belgeleri,
- Sigorta başvuruları.
Yukarıdaki evrakları tamamladıktan sonra bulunduğunuz ilin ticaret odasına başvurarak şirketinizin açılış sürecini başlatabilirsiniz. Başvuru için yapmanız gereken hazırladığınız evrakları şirket açılış dilekçesiyle birlikte ticaret odasına sunmaktır. Sonrasında ticaret odası yetkilileri başvurunuzu inceler, evraklarınızı değerlendirir, MERSİS üzerinden kimlik kontrolü yapar.
Başvuruda herhangi bir yanlış bildirim ya da hata bulunmaması durumunda, evraklarınız yetkili temsilciler tarafından imzalanır. Tahakkuk ve tahsilat adımlarının tamamlanmasıyla birlikte şirketiniz denetime hazır hâle gelir. Yasal adres olarak gösterdiğiniz ofise gelen maliye yetkilileri, başvuruda bildirdiğiniz bilgilerin doğruluğunu ve ofisinizin yeterliliğini denetler. Denetimin sorunsuz şekilde tamamlanmasıyla birlikte şirketiniz aktif hale gelir. Bütün bu süreç, dönemsel yoğunluğa bağlı olarak bir hafta ila 10 gün arasında tamamlanır.
Limited şirket kuruluş sürecinde bir muhasebeciden destek almanız da önemlidir. Şirketinizi yönetirken tüm işlemlerinizin muhasebeciler tarafından kontrol edilmesi gerekir. İşlemlerinizin ön muhasebe adımlarının atılması, gelir bildirimlerinin yapılması, vergilerin hesaplanması ve zamanında ödenmesi gibi işlemler, muhasebeci desteğiyle gerçekleştirilir. Bu sebeple şirketinizin başvurusunu yapmadan önce muhasebecinizle anlaşmanız ve bu belgeleri de başvuru dosyanıza eklemeniz size avantaj sağlar.
Limited Şirket Avantajları Nelerdir?
Limited şirket kurmak, faaliyet alanınıza, iş hacminize ve sektörünüze bağlı olarak çok sayıda avantaj sağlayabilir. Limited şirket avantajları, şu şekilde sıralanır:
- Prestijli bir şirket türü olması sebebiyle müşteri adaylarınızda olumlu bir etki bırakır ve size daha kurumsal bir kimlik kazandırır.
- Yasal olarak tüzel kimlik taşıyan limited şirketler, yönetim konusunda kolaylık sağlar. Şirket, gerekli durumlarda devredilebilir ya da yöneticileri değiştirilebilir.
- Dilediğiniz sayıda ortak almanıza imkân vermesi sayesinde maliyetlerinizi ve risklerinizi paylaşabilir, daha güvenli bir şekilde yatırım yapabilirsiniz.
- Şirket kuruluş sürecinde, faaliyet göstermek istediğiniz tüm alanları kaydedebilirsiniz. Böylece şirketinizi kurduktan sonra birden fazla alanda faaliyet gösterebilir ve geniş bir gelir ağı oluşturabilirsiniz.
- Ortaklar, taahhüt ettikleri sermaye dışında şirkete nakit girişi sağlamak zorunda değildir. Bu durum da şirket ortaklarının mali yükümlülüklerini kontrol altında tutar.
Limited Şirket Dezavantajları Nelerdir?
Limited yapıda bir şirket kurmak, kimi durumlarda size dezavantaj da getirebilir. Bu sebeple şirket kuruluş süreci öncesinde gerekli hesaplamaları yapmanız, ihtiyaçlarınızı belirlemeniz ve doğru şirket türünü seçmeniz, ilerleyen dönemlerde sorun yaşamamanız açısından önem taşır. Karşılaşabileceğiniz limited şirket dezavantajları ise şöyledir:
- Ortaklı bir şekilde kurulan limited şirketler, yönetim konusunda zorluklar getirebilir. Şahıs şirketinden farklı olarak, limited yapılarda ortaklar birbirine karşı sorumludur ve anlaşmazlık durumlarında hukuki sonuçlar doğabilir.
- Limited yapıda bir şirketi kuran kişiler, şirketin kamu borçlarından sorumlu tutulur. Bu durum da mali yükümlülüklerinizi artırabilir.
- Limited yapıda şirket kurma maliyeti, şahıs şirketi maliyetinden daha yüksektir. Ayrıca limited yapıların yönetim maliyetleri, vergi oranları ve giderleri de şahıs şirketlerine göre daha fazladır.
- Limited şirketler, anonim şirketler gibi halka arz edilme ve sermaye artırımı gibi avantajlara sahip değildir. Şirketin sadece kendi öz sermayesi ve gelirleriyle dönmesi gerekir.