KOSGEB ekonomik kalkınmaya ve istihdam sağlamak için çalışmalarına devam ediyor. KOSGEB tarafından girişimcileri desteklemek amacıyla pek çok program yürürlüğe konmuştur. Genç girişimcilere destek olarak bazı hibe ödemeleri yapılmaktadır. Genç girişimcilerin hibe desteği alabilmesi için kurum tarafından düzenlenen eğitimlere katılması ve iş planlarını sunmaları gerekir. Projesi kabul edilen girişimcilere iş sektörüne göre çeşitli destekler verilmektedir. KOSGEB Genç Girişimci başvuruları dijital ortamdan yapılabilmektedir. Destek ve hibeler için başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilir. Başvurular tamamen ücretsizdir ve yine sürecin takibi e-Devlet yoluyla yapılabilir. KOSGEB’in destek programlarına katılabilmek için adayların bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan ve projeleri kabul edilen kişilere program kapsamında gerekli destekler verilmektedir.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği
KOSGEB Genç Girişimci destekleri herhangi bir sermayesi olmayan iş yeri açmak isteyen ya da sürdürmekte olduğu işini büyütmek için kişilere verilmektedir. Kurumun vermiş olduğu hibeler için herhangi bir geri ödeme talep edilmez. Ayrıca destek programları kapsamında faizsiz kredi imkanları da sağlanmaktadır. KOSGEB Genç Girişimcilere destek çeşitleri 2022 yılında da devam etmektedir. Verilecek olan destekler piyasa ihtiyaçları gözetilerek belirlenmiştir. Hibe ve faizsiz kredi fırsatları yapılmak istenen işe göre değişiklik gösterir. Kurum 2022 yılı için 60.000 TL’ye kadar kredi ve hibe verebilmektedir. Genç girişimciler KOSGEB sayesinde iş kurmak istedikleri alanlara yönelebilir. KOSGEB’in genç girişimcileri desteklediği alanlar şu şekildedir:
– Perakende ve toptan ticaret,
– Kuaför, güzellik salonu,
– Bilgi iletişim,
– Reklam,
– Danışmanlık,
– Tercüme,
– Gıda hizmetleri,
– Aracı ve destek faaliyetleri.
Desteklerden yararlanmak isteyen genç girişimciler KOSGEB’in resmi internet üzerinden kayıtlarını ve başvurularını gerçekleştirebilir.
KOSGEB Genç Girişimci Destek Programı Şartları
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), desteklerini almak isteyen kişilerin bazı şartları sağlaması gerekir. KOSGEB’in gençlere sunduğu programdan yararlanmak isteyen kişilerin 18 ile 29 yaş arasında olması gerekir. Ayrıca başvuru yapacak kişilerin geçmişte herhangi bir ticari faaliyete ortaklığı bulunmamalı ve ilk defa iş kurması gerekmektedir. KOSGEB Genç Girişimci desteği şartları kapsamında Gelir Vergisi Kanuna göre kazanç istisnası dışında olmak gerekir. Ayrıca KOSGEB Genç Girişimci başvurusu için 4/B BAĞ-KUR kapsamında 01.06.2018 tarihinden sonra ilk kez sigortalanması şartı da bulunur. Şahıs şirketi ya da ortaklık kurmak isteyen kişiler 1 sene kadar BAĞ-KUR prim desteği alabilmektedir. Genç girişimci destekleri sayesinde ilk defa iş kurmak isteyen kişiler yüksek vergi ve sigorta maliyetlerini en aza indirmiş olur. Ayrıca hibe ve faizsiz krediler sayesinde ekonomik kalkınma ile birlikte istihdam da sağlanmış olur.
KOSGEB Genç Girişimci Başvurusu
İlk defa iş kurmak isteyen pek çok KOSGEB Genç Girişimci Desteği nasıl alınır sorusuna yanıt arıyor. KOSGEB destekleri için e-Devlet üzerinden başvuru yapılabilmektedir. e-Devlet sisteminden bilgi edinme başvurusu, destek programı ve teknik danışmanlık başvurusu gibi pek çok bilgiye sahip olunabilir. Hibe ve diğer desteklerden yararlanmak isteyen genç girişimcilerin eğitim programlarına katılması gerekir. KOSGEB Genç Girişimci Eğitimi kapsamında adaylara girişimcilik eğitimi verilir. Bu eğitimler sayesinde iş planı hazırlanabilir. Ayrıca eğitimler ile birlikte iş planını hazırlayanlar KOSGEB yetkililerine sunum yapmalıdır. Sunumu onaylanan kişilere KOSGEB Genç Girişimcilik belgesi verilir. Kurum tarafından genç girişimciler için BAĞ-KUR desteği, vergi muafiyeti, hibe ve faizsiz kredi imkanı tanınmaktadır. Kurum 2022 yılında BAĞ-KUR prim desteğini 12.651,84 TL olarak belirlemiştir. Ayrıca hibe kapsamında 60.000 TL’ye kadar çıkılmaktadır. Faizsiz kredi desteklerinde ise anlaşmalı bankalarla ortak olarak 100.000 TL’ye kadar destek sağlanmaktadır.