Fatura ticari hayatın en temel belgelerinden biridir. Taraflar arasındaki mal ve hizmet satışının kanıtı olan faturalar ticari hayatın pek çok noktasında önemli birer belge olarak bilinirler. Elbette son dönemde artan hızlı teknolojik gelişmeler fatura sistemini de bilinenin dışına taşmıştır. E-fatura son dönemde hemen hemen her işyeri sahibi tarafından tercih edilmeye başlamıştır. E-fatura zaman ve kağıt maliyetinin yanı sıra kullanıcılarına daha düzenli bir saklama şansı sunar, bu yüzden e-fatura kullanan kullanıcıların çoğu e-arşiv fatura da kullanırlar.
Geriye Dönük Fatura Nedir?
Geriye dönük fatura , satışın yapıldığı günden sonra kesilen faturaya denilir. Yani bir ürün veya hizmeti sattıktan sonra alıcı size bu işlemin yapıldığı günün daha sonrasında fatura kesebilir. Ancak geriye dönük fatura işlemleri gelişi güzel bir şekilde yapılamaz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen yasal süre yedi gündür. Bir işletme sahibi olarak geçmişe dönük fatura keserken bu azami süreyi mutlaka aklınızda tutmalısınız. Özellikle bu süre sonrasında kesilen faturaların yasal bir karşılığı bulunmaz. Denetim sırasında bu süreyi aşmış faturalar için Vergi Usulü Kanunu uyarınca her bir fatura adına 2022 yılı itibariyle 500 TL cezası bulunur. Bu durumun cezai işleminin bulunmasının sebebi vergilendirme usulünde sorun teşkil etmesidir. Bu yüzden geriye dönük e-fatura kesme işlemi işletmeler tarafından çok gerekli olmayan durumlarda kesinlikle tercih edilmez.
Geriye Dönük Fatura Kesilir mi?
Elbette geriye dönük fatura kesilebilir. Ancak bu fatura kesmenin belirlenen süre içerisinde olması gerekir. Azami sürenin yedi gün olarak belirlendiği geriye dönük fatura kesme işlemi elektronik ortamda da mümkün olmaktadır. Hatta internet üzerinde elektronik olarak kesilen faturalarda azami sürenin dışında kesilen faturaların tarihi kolaylıkla tespit edilir, bu yüzden cezai durumla karşı karşıya gelmeniz çok daha olasıdır. Geriye dönük e-fatura kesmek ancak bir hafta süre içinde kesilerek sisteme işlenmelidir. Zorunlu bir durum olmadıkça bu işlemin yapılması uzmanlar tarafından da tavsiye edilmez. 1 ay öncesine fatura kesilir mi sorusunun cevabı elbette hayır olacaktır. Özellikle aylık KDV ödeyen işletmelerde böyle bir durum usulsüzlük olarak görülür ve cezai yaptırımla karşılaşmanız çok olasıdır. Özellikle KDV usulsüzlüklerin GİB tarafından en sıkı denetlenen alanların başında gelir. E-fatura kullanan işletmelerin faturaları çok daha hızlı bir şekilde kayıt altına alınır ve denetlenir, bu durumların yaşanmaması için gerekli denetimleri yaptığınızdan emin olmalısınız.
Geçmişe Dönük E-Fatura Kesme Rehberi
Hem klasik hem elektronik fatura düzenlemenin mümkün olduğu bu dönemde geçmişe yönelik fatura düzenlemenin kuralları her iki türdeki fatura için de aynıdır. Bir haftalık süre içinde geçmişe dönük faturanızı hem klasik hem de elektronik ortamda hazırlayabilirsiniz. Yani kaç gün öncesine fatura kesilebilir sorusunun cevabı yedi gün olarak verilir. Yedi gün içinde sevk irsaliyesi verilmiş bir mal veya hizmetin faturası bu süre içerisinde kolaylıkla kesilebilir. Bu süre zarfında satıcı alıcıya başka bir fatura kesmemelidir. Örneğin; bir kahve tedarikçisi müşterisi olan kafeye aynı hafta içinde iki kez ürün teslim etti ancak ilk getirdiği ürün için fatura hazırlamadı ve ikinci gelişinde yalnızca son getirdiği ürünleri içeren bir fatura getirdi. Bu durumda ilk getirdiği ürünün faturasını kesmeyip ikincisi kestiği için cezai duruma düşer, ancak her ikisini de birer hafta süre içinde keserse cezai duruma düşmez. E-arşiv fatura geriye dönük kesilir mi sorusunun cevabı da diğer durumlarda belirtildiği gibi bir haftalık süre içinde kesilebilir şeklinde verilebilir. E-faturada geriye dönük fatura kesmek istiyorsanız E-Fatura Durum Kodları Nedir adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz.