E-Fatura Reddetme Nasıl Yapılır? Orka Bilgisayar 26 Temmuz 2022

E-Fatura Reddetme Nasıl Yapılır?

e-ihracat nedir

E-Faturala iptal veya itiraz işlemlerini yapmak aslında çok kolay. Şöyle ki, bu konu için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bir E-Fatura İptal/İtiraz Portalı bulunuyor. Eğer bu portala imzalama aracınız ile giriş yaparsanız e-fatura reddi işlemlerine başlayabilirsiniz.

E-Fatura Reddi için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

E-faturalara iptal veya itiraz talebinde bulunmak için, satıcı veya alıcı olarak E-Fatura İptal/İtiraz Bildirim Portalı’na giriş yaparak iptal/itiraz talebi oluşturulmanız gerekir. Hem fatura alıcısı olarak hem de fatura satıcısı olarak e-fatura reddi talebinde bulunabilirsiniz. Fakat karşı taraftan herhangi bir onay bekleme zorunluluğunuz yoktur. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, Türk Ticaret Kanunu’nun 21. Maddesinin (2) numaralı “Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır” maddesidir. Bu maddeye göre, e-fatura reddetme işlemleri eğer e-fatura ticari ise faturanın alıcıya ulaşmasından 8 gün sonrasına kadar süre içerisinde GİB e-fatura iptal portalından ret talebi oluşturulabilir.

Ticari olmayan E-Faturalarda durum biraz daha farklıdır. Ticari olmayan süreç farklı işler. Ticari olmayan E-fatura iptali, yine alıcının faturayı almasından sonraki 8 gün içerisinde gerçekleşmesi gerekir. E-fatura iptali için, yine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın fatura iptal portalına, mali mühür ya da elektronik imza ile giriş yapmanız gerekir. Giriş yaptıktan sonra iptal talebi oluşturabilir ya da size ulaştırılan iptal taleplerini kabul edebilir ya da ret edebilirsiniz. Eğer fatura alıcıya ulaştıktan sonra 8 gün geçmişse, sistem herhangi bir e-fatura itiraz talebi oluşturmanıza izin vermeyecek.

E-fatura türlerini ayırarak bir özet geçmek gerekirse;

İptal edilmek istenen fatura eğer Temel E-Fatura ise hem itiraz hem de iptal uygulaması için alıcı veya satıcı olarak başvurabilirsiniz.

İptal edilmek istenen fatura eğer Ticari E-Fatura ise itiraz bildirimi için alıcı veya satıcı olarak talep başlatabilirsiniz.

İptal edilmek istenen fatura eğer Hal tipi E-Fatura ise hem itiraz hem iptal için alıcı veya satıcı olarak başvurabilirsiniz.

İptal edilmek istenen fatura eğer Kamu tipi E-Fatura ise itiraz için satıcıysanız talep başlatabilirsiniz ve alıcı onayı bu fatura tipinde aranmaz.

E-Fatura Reddetme Nasıl Yapılır?

Belirtildiği gibi, E-fatura reddetme işlemlerini Gelir İdaresi Başkanlığı’nın E-Fatura Portalı’ndan gerçekleştirebilirsiniz. E-Fatura İptal bağlantısından ile portala ulaşabilirsiniz. Portala giriş yapabilmek için bilgisayarınızda imzalama aracı programı açık olmalıdır. İptal başvuru süresi boyunca bu programı kapatmamanız gerekir.

Unutmayın ki iptal işlemleri faturanın alıcıya iletilmesinden sonraki 8 gün içerisinde yapılmalıdır.

Alıcı Olduğunuz Faturalar İçin İptal Talebi Nasıl Oluşturulur?

E-fatura kayıtlı kullanıcısı olarak mali mühür veya elektronik imzalarınız ile E-fatura iptal itiraz portalına giriş yapmanız gerekir. Bu portala giriş yaparak adınıza düzenlenen e-Faturalar için “İptal Talebi” oluşturabilirsiniz. Portala giriş yaptıktan sonra, “Fatura İptal Talebi Oluşturmak için Tıklayınız” yazan butona tıklayıp, gerekli yerleri doldurarak iptal talebinizi gerçekleştirebilirsiniz. Girdiğiniz sekmede “İşlem Sahibini seçiniz” kısmından “Alıcı” seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.

Düzenlediğiniz E-Faturalara İtap Talebinde Nasıl Bulunabilirsiniz?

Düzenlediğiniz E-Faturalara iptal talebi oluşturmak için portala giriş yapıp, “Fatura İptal Talebi Oluşturmak için Tıklayınız” butonuna basınız. Sekmeye girdikten sonra gereken yerleri doldurmanız gerekmektedir. “İşlem Sahibini Seçiniz” kısmından “Satıcı” seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.

Düzenlediğiniz E-Faturalara gelen İptal Taleplerini Nasıl incelersiniz?

Bu durumda da yine portala giriş yapmanız gerekir. Portala giriş yaptıktan sonra ana ekrandan “Fatura İptal Taleplerinin Durumlarını Görmek ve Adınıza Gelen İptal Taleplerine Onay vermek İçin Tıklayınız” yazan butona tıklayınız. Bu sekmeden, sizin düzenlediğiniz faturalar gelen itiraz ve iptal taleplerini inceleyebilirsiniz.