Mali verilerin kaydının yapılması her bir firma sahibi için yasal bir zorunluluktur. Firma sahipleri tüm mali faaliyetlerini belgelendirmelidir. Vergi toplama başta olmak üzere diğer hukuki işlemler için de defter sahibi olmanız gerekmektedir. Son yıllarda dijitalleşme furyası devletin işleyişinde de kendisini göstermiştir. Özellikle ticari hayatın daha da hızlanması bu süreci daha hızlandırmıştır.
Bir e-dönüşüm hizmeti olan e-defter kullanımı, hem zorunlu hem de isteğe bağlı olarak yapılır. E-defter sistemine geçmesi gereken firmalar GİB tarafından belirlenen şartlara göre seçilir. Ancak dileyen firma sahibi de dijitalleşen ticari hayata uyum sağlamak adına e-deftere geçiş yapabilir.
E-Defter Nedir?
Tüm büyük ve küçük ölçekli firmalar vergilendirilmeye tabidirler. Bu yüzden VUK’a göre defter sahibi olmak firmalar için zorunludur. Defter-i kebir ve yevmiye defteri başta olmak üzere bu defterlere düzenli olarak veri işlenmesi gerekir. Dijitalleşme neticesinde GİB tarafından sunulan e-defter ile bu defterlerinizi elektronik ortamda işleyebilirsiniz. E-defter uygulaması ile firma sahipleri bu defterleri daha hızlı ve etkin bir biçimde tamamlayabilir.
GİB sistemi e-deftere veri girmek isteyenler için bazı durumlarda zorlayıcı olabilir. Sistem altyapısının bu büyük talebi karşılayamadığı durumlarda işlerin aksaması ve eksik veri girişi gibi problemler meydana gelmektedir. Bu sorunu önlemek için firma sahipleri e-defter programı ile GİB portalını kullanmadan defter kayıtlarını eksiksiz bir biçimde tamamlarlar.
E-defter sahipleri defter-i kebir ve yevmiye defterlerini e defter görüntüleme programı ile diledikleri an görebilirler. Bu defterlere bir belge ibraz edileceği zaman elektronik imza kullanımı da gerekir. Kağıt kullanımını sıfırlayan bu sistem, sizlere hızlı ve düzenli bir iş durumu sunar.
E-Defter Programınız ile Bilançolarınızı Kontrol Altında Tutabilirsiniz
E-defter kullanımı ile birlikte e-defter bilanço programı kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir. Hızlı ve hatasız işlem yapmak isteyen işletme sahipleri Orka’nın sunduğu e-defter bilanço programı ile vergi dönemlerini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirler. Firmaların aylık ve dönemlik bilançoları GİB tarafından vergilendirmeye tabidir. Bu vergilendirme işleminin tam bir şekilde yapılması gerekir, aksi halde cezai işleme maruz kalabilirsiniz.
Ayrıca, firmanızın genel bilanço durumunu da programınız üzerinden dilediğiniz zaman kontrol edebilirsiniz. Bütçe raporlarınızı kısa sürede hazırlayabilir, firmanızın geleceği için daha isabetli karar verebilirsiniz.
E-defter kontrol programı seçeneği ile e-defteriniz ile sizin tuttuğunuz bilanço kayıtlarının sağlamasını yapabilirsiniz. Böylece yanlış veya eksik beyan verme riskini ortadan kaldırırsınız. Vergilendirme sürecinde e-defter yükleme programı ile verilerinizi hızla girebilir, beyanname teslimini güvenli bir biçimde tamamlayabilirsiniz.
E-Defter Sisteminde Hangi Durumlar Yeni Sayılır?
E-defter kullanımı sizlerin vergi beyanları ve kayıtları ile alakalı birçok işi yapmanızı sağlar. Defter beratlarının beyanını dilerseniz aylık dilerseniz üç aylık şeklinde ayarlayabilirsiniz.
Defter saklama koşulları e-deftere geçiş ile birlikte değişime uğramıştır. GİB’e göre sahip olunan defterleri mükellef 5 yıl boyunca muhafaza etmek zorundaydı. E-defter ile birlikte bu süre 10 yıl olarak belirlenmiştir.
E-deftere geçiş ile birlikte mali mühür ve mali imza kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Defter için imza atılması gerekir, e-defter sistemine geçiş yapmadan önce bu imza veya mühre sahip olmanız gereklidir. Dilerseniz sizin için hazırladığımız 2022 Yılında E-Defter Zorunluluğu adlı blog yazımızı okuyarak süreç hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
E-Defter Programı ile Bilanço Kayıtlarınızda Hataya Yer Yok
13 Haziran 2022