Açık fatura vadeli satışlar için düzenlenen bir fatura çeşididir. Bu faturanın özelliği satılan ürün veya hizmetin fatura kesildiği tarihte ücretin peşin olarak ödenmeyeceğini belirtir. Açık fatura halk arasında bedeli ödenmemiş fatura olarak da bilinmektedir. Vadeli satışlarda faturaların üst kısmına kaşe basılır ve sonrasında fatura imzalanmaktadır. Açık faturanın kanunlarda herhangi bir açıklaması bulunmaz. Açık fatura vadeli satışları esas aldığı için faturanın kesildiği tarihte ödeme yapılmaz. Yani satıcı ürün veya hizmetin bedelini belirtilen tarihte almaz. Vadeli satış gerçekleştirerek gelecek bir tarih için anlaşma yapılır. Bu gibi durumlarda açık fatura yapılması gerekmektedir. Kapalı faturalar ürün veya hizmet bedelinin anında ödendiğini belirtir. Açık ve kapalı fatura arasındaki en belirgin fark budur. Açık fatura tanımı bu şekilde yapılabilir.
Açık Fatura Nasıl Kesilir?
Açık faturanın düzenlenme şekli kapalı fatura ile arasındaki farkları da ortaya koyar. Açık faturalarda kaşe evrakın üst bölümüne yapılır ve gerekli imzalar atılır. Elektronik faturalardaki imza bu fatura türüne örnek oluşturur. Açık fatura kesmek için diğer faturalarda olduğu gibi bilgi ve detayların yazılması gerekir. Fatura üzerinde alınan hizmet veya ürünün tanımı, adet, tarihi ve fiyatı yer almalıdır. Ayrıca alıcı ve satıcıya ait bilgilere de fatura üzerinde yer verilmelidir. Fatura satışın yapıldığını kanıtlayan bir resmi belge olarak kabul edilebilir. Bundan dolayı imza ve kaşenin eksik olmaması oldukça önemlidir. Faturanın üst tarafında bulunan imza, alının ödemeyi yapmadığını belirtir. Açık fatura özellikleri gereğiyle dikkatli bir şekilde hazırlanmalıdır. Diğer fatura tiplerinde olduğu gibi müşteri ve alıcı bilgileri doğru bir şekilde girilmelidir. Ayrıca faturanın açık fatura olabilmesi için kaşe bölümüne imzanın atılması gerekir.
Açık Fatura Nasıl İşlenir?
Alıcı ve ile satıcı arasında herhangi bir alışveriş gerçekleşmesi durumunda fatura düzenlenmesi gerekir. Açık fatura nedir ve kapalı faturayla farkları fazlasıyla merak edilmektedir. Fatura resmi bir belgedir ve bu nedenle hizmet veya ürünün karşı tarafa satıldığını belirtir. Kapalı ve açık fatura arasında belirgin farklar vardır. Kapalı faturalarda satışa ait bedelin peşin olarak ödendiği belirtilir. Bunun için faturanın alt bölümüne kaşe vurulur ve imzalar atılır. Kanunlarda açık ve kapalı faturalara dair herhangi bir ayrım belirtilmemiştir. Alıcının borcunun açık değil ödemesinin yapıldığı için faturaya kapalı adı verilmiştir. Açık faturalarda alıcı ile müşteri arasındaki ilişki önemlidir. Satış vadeli olarak gerçekleştiği için her iki taraf arasındaki anlaşmaya dikkat edilir. Taraflar arasında cari hesap açılmışsa ve vadeli satışlara dair bir anlaşma varsa açık fatura uygulanabilir. Cari hesaplarda kullanılan açık faturalar sayesinde alıcı ürün takası veya başka bir yöntem ile borcunu ödeyebilme hakkına sahip olur.
Hangi Fatura Türü Tercih Edilmelidir?
İş hayatına yeni atılan veya satış yapmakta olan kişiler açık fatura ne demek ile kapalı fatura konularına hakim olmalıdır. Satışların durumuna ve anlaşmalarına göre bu iki faturadan biri tercih edilmelidir. Alışverişlerde hangi faturanın tercih edileceği müşteri ile satıcı arasındadır. İki taraf arasında bir anlaşma veya sözleşme varsa açık fatura kullanılabilir. Ancak internet pazaryerleri veya dijital ortamlardan satış yapan mağazalar kapalı fatura tercih edebilir. Açık fatura tahsilatı ne zaman ve nasıl yapılacağı alıcı ile satıcı arasındadır. Taraflar arasında anlaşarak ödemelerin tarihini belirleyebilir. Açık fatura ticari ilişkilere dayanan vadeli bir fatura türüdür. Bu bakımdan satışı yapan kişi kendi ekonomik durumu ve karşı tarafın talepleri doğrultusunda açık fatura düzenleyebilir. Açık fatura ve geriye dönük fatura arasındaki fark konusunda kafa karışıklığı yaşıyorsanız Geriye Dönük Fatura Kesilir mi adlı yazımız sizin için yol gösterici olacaktır.