
Orka SQL Ticari Programının yeniliklerini incelediğimizde karşımıza gündem maddesi olarak poşet beyannamesi çıkmaktadır.
Programınızda poşet beyannamenizi otomatik olarak maliyenin sayfasına gönderilmesini sağlayan modül eklenmiş bulunmaktadır.
Bu özelliği kullanabilmek için programınızın güncel ve 2019 yılı aboneliğin bulunması yeterli olacaktır.
Bilanço Modülünde; Beyannameler / “Poşet Vergi Beyannamesi” modülünü açınız.
Açılan sayfada + butonuna tıklayarak satır ekleyiniz ve poşet beyannamesine konu olan firmayı seçerek; “Ay içinde Satılan Poşet Adetini yazmalısınız“. Programınız otomatik olarak “Poşetten Elde Edilen Geri Kazanım Tutarını” otomatik olarak hesaplayacaktır.
Hesaplama formülünü paylaşacak olursak Poşet Adeti * 0,15 olarak belirlenmiştir. Orka SQL Programınız bu hesaplamayı otomatik olarak yapmaktadır. (Ay içinde Satılan Poşet Adetini yazmanız yeterli olacaktır.)
Orka SQL Muhasebe Programınızda beyanname işlemlerinden; Maliyenin onaylama sayfasına direkt gönderebilir ya da PDP (Beyanname Düzenleme Programına) göndererek onaylama işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.,
https://orka.com.tr/dosyalar/winiceberg/Posetbeyan.pdf
Plastik poşet üreticisi, ithalatçısı veya tedarikçileri Plastik Poşet Beyan Sistemi üzerinden değil Ambalaj Bilgi Sistemi üzerinden kayıt gerçekleştirecekler ve ambalaj bildiriminde bulunacaklardır. Bu işletmelerin Ambalaj Bilgi Sisteminde kayıtları yoksa faaliyet gösterdikleri İl Müdürlüklerimize başvurarak sisteme kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Beyan dönemi içinde plastik poşet satın almayan ve plastik poşet satımı yapmayan satış noktaları bu tür beyanlar için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacak düzenlemeye uygun hareket etmeleri gerekmektedir.
Ücretlendirmeye tabi olan tüm poşetlerin yüzeylerinde çevreci slogan ve sıfır atık logosu kullanılması önerilmekte olup 30.06.2019 tarihinden itibaren plastik poşetlerin en az bir yüzeyi için bu kullanım zorunludur. Söz konusu poşetlerin diğer yüzeylerinde de çevreci slogan ve sıfır atık logosu kullanılması isteğe bağlıdır.
Ücretlendirmeye tabi olan tüm poşetlerin yüzeylerinde satış noktalarına ait marka ve logo kullanımı isteğe bağlı olup satış noktalarına ait marka ve logo kullanımlarında 30.06.2019 tarihinden itibaren poşetin bir yüzeyinin (sap hariç) alanının yüzde yirmisini geçmemesinin sağlanması zorunludur.
Bu zorunluluğun uygulanmasına ilişkin olarak gerekli görülmesi halinde ayrıca düzenleme yapılacaktır.
Plastik poşetlerin zorunlu olarak çevreci slogan ve sıfır atık logosu kullanılan yüzeylerinde satış noktalarına ait marka ve logo kullanımı da bu yüzeyin alanının yüzde yirmisinden fazla olmamak üzere isteğe bağlıdır.
Gıda Hijyeni ve ilaç taşıma amaçlı ücretsiz olarak verilebilecek özellikteki plastik poşetler üzerinde de çevreci slogan ve sıfır atık logosu kullanımı tavsiye edilmekle birlikte zorunluluk bulunmamaktadır.
Sıfır Atık logosu burada yer alan haliyle veya poşet rengine bağlı olarak görünür olması şartıyla tek renk olarak kullanılır.
Satış Noktalarının plastik poşetlere yönelik uygulamaları Bakanlığımız ve İl Müdürlüklerimizce denetlenmekle birlikte konusuna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak denetimlere de konu edilebilmektedir.
Perakende veya toptan olarak yapılan satışlar için satış belgesi düzenlenmesine yönelik işlemler Hazine ve Maliye Bakanlığı uhdesindedir. Söz konusu satış belgelerini düzenlemeyenler hakkında Hazine ve Maliye Bakanlığınca tesis edilecek işlemler bu düzenlemenin dışındadır.
Aynı şekilde; Satış noktalarının tüketicilere yönelik tutum ve davranışları ile tüketicilerin kendilerine ait bez çanta, file, koli vb ekipmanlar ile alışveriş yapmalarına engel olacak faaliyetleri için denetim hususları Ticaret Bakanlığı uhdesindedir.
Bakanlığımız denetimleri ile birlikte, gerek Hazine ve Maliye Bakanlığı gerekse de Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetim ve incelemelerde;
– Ücrete tabi plastik poşet satışı yaptığı halde bildirim ve beyanda bulunmayanlara,
– Ücrete tabi plastik poşetleri ücretsiz olarak verdiği tespit edilenlere,
– Ücrete tabi Plastik poşetleri promosyona ve/veya kampanyaya tabi tutmak sureti ile ücretsiz olarak verdiği tespit edilenlere,
Bakanlığımızca 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında idari işlem tesis edilecektir.?
Plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulaması ile maksadımız yasaklamak değil, kısıtlamaktır. Hedeflerimiz; 2018 yılında 440 adet/kişi olan kullanım değerini, 2019 Yılı için 90 adet/kişi, 2025 Yılı için 40 adet/kişi’ye indirgemek ve Avrupa Birliği değerlerine ulaşmaktır.
“Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar” 25. 03. 2019 tarihli ve 66745475-145.07-71201 sayılı Bakanlık Oluru ile yürürlüğe konulmuş olup, bu çerçevede barkod uygulaması ile çevreci slogan ve sıfır atık kullanımını gibi şartları kapsayan plastik poşetlerin sağlaması gereken özelliklere ilişkin süre 30.06.2019 tarihine kadar uzatılmıştır.
30/06/2019 tarihinden itibaren ücrete tabi plastik poşetlerin;
29.11.2018 tarihinde kabul edilen, 10.12.2018 tarihli ve 30621 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile taşıma amaçlı kullanılan plastik alışveriş poşetlerinin ücretlendirilmesi hükme bağlanmış olup bu husus 2872 sayılı Çevre Kanunu Ek Madde 13’te ” Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilir. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Bakanlıkça oluştu-rulacak komisyon aracılığı ile belirlenir ve her yıl için güncellenir. Bu maddedeki düzenlemelere ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Çevre Kanunu’na ulaşmak için tıklayınız.
Bununla birlikte, plastik poşetler için geri kazanım katılım payı, beyanı ve tahsiline ilişkin hususlar Çevre Kanunu’nun Ek Madde 11’inde ve ekli (I) sayılı listesinde düzenlenmiştir. Bu kapsamında, çevrenin korunması, kaynak verimliliğinin sağlanması ve plastik poşet kullanımının azaltılması amacıyla plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, satışı, beyanı, geri kazanım katılım payı tahsili ile birlikte izleme, kontrol ve denetimine ilişkin hususlar 09/01/2019 tarih ve 66745475-145.07-6267 sayılı Makam Oluru ile yürürlüğe giren Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Bakanlığımızca belirlenmiştir.
Usul ve Esasların yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulamanın güçlendirilmesi ve oluşan ihtiyaçlar doğrultusunda gerekli güncellemeler yapılmış ve son olarak 25/03/2019 tarih ve 66745475-145.07-71201 sayılı Makam Oluru ile yayınlanmıştır.
Uzaktan / mesafeli / online satış işlemi gerçekleştiren tüm firmaların 31 Mart 2019 tarihine kadar alternatif taşıma ekipmanı temin etmesi zorunludur. Bu süre dahilinde ve sonrasında kullanıcı veya tüketiciye plastik poşet isteyip istemediği sorulmalıdır. Tüketici tarafından plastik poşet seçeneği tercih edilmesi halinde poşetlerin satışı zorunludur.
Dolayısı ile, internet üzerinden yapılan alışverişlerde kullanılan plastik poşetler de ücretlendirme uygulamasına tabidir.
Usul ve Esasların” 2.Maddesinin 2.Fıkrasında ayrı ayrı tanımlandığı üzere;
Aynı zamanda, yukarıda sayılan ve ücretlendirme uygulamasından muaf tutulan plastik poşetler bu Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar ile getirilen diğer hükümlerden de muaftır.