
E-Dönüşüm süreciyle birlikte bilmemiz gereken yeni uygulamalardan biride e-Arşiv Fatura uygulamasıdır.
E-Arşiv Fatura uygulaması, 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi, ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan sağlayan uygulamadır.
Kullanıcıların çoğunlukla karıştırdığı e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, elektronik faturalamaya ait fatura çeşitlerindendir. E-Fatura, elektronik faturalama sistemine kayıtlı olan iki şirket arasında gönderilen faturadır. E-Arşiv Faturası ise biri elektronik sisteme dahil iki şirket arasında gönderilen fatura türüdür.
E-Arşiv faturası uygulamasından faydalanmak isteyen mükelleflerin öncelikle e-fatura uygulamasına kayıt olmaları gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB), e-Fatura’ya kayıtlı şirketleri ilgilendiren taslak tebliğine göre, e-Fatura’ya kayıtlı olan mükellefler, 01 Ocak 2019 tarihine kadar e-Arşiv Fatura sistemine geçmek zorunda. Taslak tebliğe göre brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan tüm şirketlerin e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’ya geçmeleri zorunlu hale gelecek. Aynı günde aynı kişi veya kurumlara düzenlenen, toplam tutarı 50 bin TL ve üzerinde olan faturalar da e-Arşiv Fatura olarak düzenlenecek.
E-Arşiv izni alan mükellefler ve e-Arşiv hizmeti verme konusunda izin alan özel entegratörleri kullanarak, elektronik ortamda oluşturdukları belgelere ilişkin olarak, Başkanlığın www.efatura.gov.tr İnternet adresinde yayımlanan veri formatı ve standardına uygun e-Arşiv Raporunu mali mühür ile e-Arşiv Kılavuzunda açıklanan yöntem veya yöntemlerle Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine aktarmak zorundadır.